Fytotherapie (kruiden)

Fytotherapie is een therapie die plantaardige geneesmiddelen op professionele wijze toepast, met als doel gezondheid te bevorderen, klachten te verminderen en weerstand te verbeteren.
Fytotherapeutica zijn geneesmiddelen die als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of combinaties van plantenmaterialen bevatten. Ze kunnen voorgeschreven worden als thee, tinctuur, droogextract (in pil- of capsule), siroop, (massage-)olie, etc.
De toepassing van medicinale planten is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar het werkingsmechanisme en op klinisch onderzoek bij patiëntengroepen. Er is in de laatste decennia veel onderzoek gedaan naar de werkzame stoffen en er is ook steeds meer inzicht gekomen in de juiste doseringen voor de verschillende aandoeningen.

Fytotherapievormen die in de westerse natuurgeneeskunde veel voorkomen zijn:

 

aromatherapieAromatherapie

Hierbij worden etherische oliën uit planten gebruikt, die zowel uit- als inwendig gebruikt worden.

 

 

gemmotherapieGemmotherapie

Hierbij bestaan de gebruikte fytotherapeutica uit glycerinealcohol maceraten en worden er uitsluitend delen van planten gebruikt die zich in een sneldelende groeifase bevinden, zoals jonge knoppen, loten en kiemen. Omdat deze plantendelen zich in de actieve groeifase bevinden, bevatten ze een hoog gehalte aan specifieke verbindingen die in veel geringere concentraties aanwezig zijn in de volgroeide plant.

 

bloesemtherapieBloesemtherapie

Bach-remedies zijn zeer sterk verdunde extracten van bloemen. De therapie is dan ook eerder als een bijzondere vorm van homeopathie dan als fytotherapie te beschouwen. De remedies zijn vooral bedoeld om weer in emotionele balans te komen, waardoor men ook lichamelijk naar een betere gezondheid kan groeien.

Voor meer informatie over kruidengeneeskunde zie ook www.fyto.nl